Ana Sayfam Yap

Favorilerime Ekle
 
ANA SAYFA FORUMLAR DERS-NOTLARI DENT-VİDEO DENT-FOTO DUS QUİZ DOSYALAR DENT-İLAN
DUS Yönetmeliği Sıkça Sorulan Sorular DUS Soruları Dent-Etkinlikler Dent E-Books DUS Notları Eğitim Müfradatları
DentDUS Forum :: Başlık görüntüleniyor - DUS SORULARI ELİNDE OLAN VAR MI
 SSSSSS   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

DUS SORULARI ELİNDE OLAN VAR MI
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4  Sonraki
 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    DentDUS Forum Forum Ana Sayfa -> 2016 DUS
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
p53geni
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jul 19, 2016
Mesajlar: 25

MesajTarih: Sal Tem 26, 2016 4:11 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Mail atan herkese gonderdim.gelmediyse maillerinizi bi daha gonderin isterseniz.buraya nasil koyacagim bilmiyorum.bilen arkadas varsa buraya konulsa daha iyi olur aslinda Smile
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
rüyan genç
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt:
Mesajlar: 28

MesajTarih: Sal Tem 26, 2016 7:53 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Mesajda gelmiyor hakikaten [email protected] banada yollarmisiniz
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
345543
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Nov 30, 2015
Mesajlar: 18

MesajTarih: Sal Tem 26, 2016 8:39 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

2014 nisan dus


ANATOMİ



1. Nükleii traktus solitarii hangi kranial sinirlerle ilişkilidir?
I) Nervus trigeminus
II) Nervus facialis
III) Nervus glossofaringeus
IV) Nervus vagus

A) II- III- IV
B) I - II
C) III - II
D) IV – III - I
E) I – II - III

Doğru Cevap: A



2. Yutma ve öğürme reflekslerini baskılamak için öncelikle hangi sinir anestezi altına alınmalıdır?
A)Maksiller
B)Mandibular
C)Glossofaringeus
D)Hypoglossus
E)Nazopalatinus

Doğru Cevap: C





3. Os frontale aşağıdaki hangi kemikle eklem yapmaz?

A)Lakrimal
B)Temporal
C)Zigomatik
D)Nazal
E)Maksiller

Doğru Cevap: B



4. Aşağıdaki kaslardan hangisi Hyoid kemiğe tutunur?

A)Digastirik
B)Medial ptrygoid
C)Lateral ptrygoid
D)Temporal
E)Masseter

Doğru Cevap: A

5. Fissura orbitalis superiordan aşağıdaki sinirlerden hangisi geçmez?

A)Okulomotorius
B)Abdusens
C)Trochlearis
D)Ophtalmicus
E)Maksiller

Doğru Cevap: E



6. Fossa ptrygopalatinayı burun boşluğuna bağlayan yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Foramen sphenopalatina
B)Foramen rotundum
C)Fissura orbitalis inferior
D)Canalis palatinus
E)Foramen ovale

Doğru Cevap: A



FİZYOLOJİ-HİSTOLOJİ VE EMBRİYOLOJİ

7.Aşağıdaki hücrelerden hangisi bağ dokusundaki lif ve proteinlerin salgılama işlemi yapar?
A)Fibroblast
B)Plazma hücresi
C)Mast hücresi
D)Monosit
E)Adiposit
Doğru CevapA



8.Aşağıdaki hücrelerden hangisi derinin epidermisinde bulunup mekanoreseptör görevi yapar?
A) Fibroblast
B)Langerhans hücreleri
C) Melenosit
D)Keratinosit
E)Merkel hücreleri


Doğru CevapE(Lütfen Doğru Cevabın Altını Çiziniz) İTİRAZ EDİLECEK!!!!







9.Hiyalin kıkırdakta aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
A)Kılcal kan damarları
B) Tip2 kollegen
C)Kondronektin
D)Kondroitin sülfat
E)Hyalüronik asit


Doğru CevapA



10.Aşağıdakilerden hangisi pozitif feedback mekanizmasına örnektir?
A)Vücut sıcaklığı düştüğü zaman vücudun titremesi
B)Uykunun REM döneminde vücut sıcaklığının artması
C)Kan basıncı düştüğü zaman kalp hızının artması
D)Doğum sırasında oksitosin hormonunun salgılanıp uterusun kasılması
E)Egzersiz sırasında solunum hızının artması


Doğru CevapD





11.Aşağıdakilerden hangisi monosnaptik bir iletim vardır?
A) Gerim refleksi
B)Golgi tendon refleksi
C)Çapraz ekstensör refleksi
D)Kitle refleksi
E)Geri çekme refleksi
Doğru CevapA



12.Aksiyon potansiyelinin saltotorik iletim şeklinde olmayan sinir lifi aşağıdakilerden hangisidir?
A)A-delta
B)A-beta
C)A-gama
D)A-alfa
E)C
Doğru cevapE







13.Aşağıdaki lökositlerden hangisinde granüllerinde kristaloid bulunur?
A)Eozinofil
B)Bazofil
C)Monosit
D)Lenfosit
E)Notrofil


Doğru cevapA



14.Myastenia graviste aşağıdaki moleküllerden hangisinin reseptörüne karşı otoantikor gelişmiştir?
A)Asetilkolin
B)Serotonin
C)Norepinefrin
D)Vazopresin
E)Anjiotensin
Doğru cevapA



15.Aşağıdakilerden hangisi fibrinolitik aktivitenin başlamasını sağlar?
A)Von Willebrand faktör
B)Hegeman faktör
C)Doku plazminojen aktivatörü
D)Kumadin
E)Heparin


Doğru cevapC



16.Aşağıdaki iyonlardan hangisinin hücre dışı, hücre içi konsantrasyon oranı daha fazladır?
A)Na
B)Cl
C)Ca
D)K
E)Mg
Doğru cevapC



BİYOKİMYA

17.
I. Glukoz

II.Maltoz

III.Galaktoz

IV.Sükroz

Yukarıdakilerden hangisi indirgeyici şekerdir?

A)I
B)I - IV
C)I – II - IV
D)II – III - IV
E)I – II - III
Doğru CevapE





18.Aşağıdaki hormonlardan hangisi etkisini nükleer reseptörler üzerinden gösterir?
A)Tiroid hormonu
B)İnsülin
C)Glukagon
D)ACTH
E)Epinefrin
Doğru CevapA

19.Aşağıdakilerden hangisi açil grubu taşıyıcısı olarak görev yapar?
A)Koenzim A
B)Biotin
C)Piridoksal fosfat
D)Tetrahidrofolat
E)Tiamin pirofosfat
Doğru CevapA

20. Aşağıdaki lipoproteinlerden hangisinin okside formu makrofajların çöpçü reseptörleri tarafından tutulur?
A)Düşük densiteli lipoproteinler
B)Çok düşük densiteli lipoproteinler
C)Yüksek densiteli lipoproteinler
D)Ara densiteli lipoproteinler
E)Şilomikronlar
Doğru CevapA







21.Üre döngüsü sırasında oluşan ürenin amino grubu aşağıdaki moleküllerden hangisinden gelmektedir?
A)Ornitin – Arjinin
B)Ornitin – Sitrülin
C)Ornitin – Aspartik Asit
D)Aspartik Asit – Amonyak
E)Arjinin – Formik Asit
Doğru Cevap D



22.
I. Fosfofruktokinaz I

II. Piruvat kinaz

III. Aldolaz

Yukarıdakilerden hangilerin glikolitik yolun düzenleyici enzimleridir?
A)I
B)II
C)III
D)I – II
E)II – III
Doğru cevapD



MİKROBİYOLOJİ
23.Aşağıdaki biosidal ajanlardan hangisi sporasidal etkilidir?
A) Triklozan
B) İzopropil alkol
C) Kuarterner amonyum bileşikleri
D) Gluteraldehit
E) Fenol bileşikleri

Doğru CevapD


24.Mantar izolasyonu için aşağıdaki besiyerlerinden hangisi kullanılmalıdır?
A)Çikolata agar
B)MacConkey agar
C)Lewenstein-Jensen besiyeri
D)Thayer-Martin besiyeri
E)Dextroz agar

Doğru CevapE






25. Aşağıdaki viral hastalıklardan hangisi solunum yoluyla bulaşmaz?
A)Kızamık
B)Kızamıkçık
C)Kabakulak
D)Suçiçeği
E)Çocuk felci

Doğru CevapE



26. Aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisi ağzın normal florasında bulunmaz?
A)Streptococcus mutans
B)Staphylococcus aureus
C)Neisseria sicca
D)Eikonella corrodens
E)Candida albicans

Doğru CevapB


27.Arı sokan bir çocukta meydana gelen solunum sıkıntısı ve bilinç kaybından sorumlu mediatör aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ig G
B)Ig E
C)Ig M
D)Duyarlı T lenfosit
E)Kompleman

Doğru CevapB



28. Aşağıdaki protozoolardan hangisi patojendir?
A)Entamoeba histolytica
B)Iodamoeba bütschlii
C)Endolimax nana
D)Trichomonas hominis
E)Enteromonas hominis

Doğru cevapA



PATOLOJİ

29. Aşağıdaki çene kistleri içinde nüks etme olasılığı en fazla olan hangisidir?
A) Lateral periodontal kist
B) Dentigeröz kist
C) Nazolabial kist
D) Radiküler kist
E) Glandüler odontojenik kist
Doğru CevapE


30.Aşağıdaki dil lezyonlarının hangisinde EBV etyolojik ajan olarak izlenir?
A)Orta hattın romboid glossiti
B)Coğrafik dil
C)Kıllı dil
D)Skrotal dil
E)Kıllı lökoplaki
Doğru CevapE



31. Yüzeyinde CD4 reseptörü bulunduran hücre aşağıdakilerden hangisidir?
A)Doğal öldürücü lenfosit
B)Sitotoksik T lenfosit
C)Yardımcı T lenfosit
D)B lenfosit
E)Makrofaj
Doğru CevapC



32. Araşidonik asit metabolizmasında, asetilsalisilik asit aşağıdakilerden hangisini inhibe ederek inflamasyonu azaltır?
A)5-lipooksijenaz
B)Fosfolipaz A2
C)Lökotrien A4
D)Lökotrien C4
E)Siklooksijenaz


Doğru CevapE



FARMAKOLOJİ



33.Adrenalin içeren lokal anestezik ilacın neden olduğu aşırı vozakonstrüksiyonu gidermek için aşağıdaki ilaçlardan hangisi lokal olarak uygulanabilir?
A)Atenolol
B)İzoproterenol
C)Fentolamin
D)Terbutalin
E)Propranolol
Doğru CevapC



34.Bronşiyal astım tedavisinde kullanılan kortikosteroidlerin etki mekanizması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Beta 2 adrenerjik reseptörleri uyararak bronkodilatasyon yaparlar
B)Sitokinlerin ve kemotinlerin sentezini yapan enzimlerin gen ekspresyonunu azaltırlar
C)Beta adrenerjik reseptörlerin adrenerjik uyarılara duyarlılığını arttırırlar
D)Mukoza ödemini azaltırlar
E)Hedef hücre genomunda değişiklik yapmaksızın trans – represyon (trans baskılama) yaparlar
Doğru CevapA



35.Aşağıdakilerden hangisi aminglikozidlerin istenmeyen etkilerinden değildir?
A)Hepatotoksisite
B)Nefrotoksisite
C)Nöromüsküler blokaj
D)Alerjik reaksiyon
E)Ototoksisite
Doğru CevapA



36.Aşağıdaki ilaçlardan hangisi kalıcı işitme kaybı ve denge bozukluğuna neden olabilir?
A)Lorakarbef
B)Klindamisin
C)Gentamisin
D)Sefozolin
E)Tetrasiklin
Doğru CevapC







TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK

37.Aşağıdakilerden hangisi mikrovillus sitoiskeletinin yapısına katılan ana elemandır?
A)Ara fileman
B)Aktin
C)Mikrotübül
D)İntegrin
E)Elastin
Doğru CevapB



38.Aşağıdakilerden hangisi biyolojik membranların füzyonunda etkili olan protein değildir?
A)SNARE
B)NSF proteini
C)NLS
D)GTP
E)Rab
Doğru CevapB veya C(Lütfen Doğru Cevabın Altını Çiziniz)



39.Aşağıdakilerden hangisi bir kromozondaki kardeş kromatitleri fiziksel olarak bir arada tutan yapıdır?
A)Histon
B)Telomer
C)Solenoid
D)Sentromer
E)Nükleozom
Doğru CevapD





40.Aşağıdakilerden hangisi DNA replikasyonu sırasında açılan kısmın önündeki süper sarmalın tekrar kapanmasını önleyen yapıdır?
A)DNA polimeraz
B)Topoizomeraz
C)Helikaz
D)Ligaz
E)Primaz
Doğru CevapB



RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ



41.Erişkinlerde uyarılmamış tükürük hızı miktarı?
A) 0,1-0,2 ml/dk
B) 0,3-0,5 ml/dk
C) 0,6-0,7 ml/dk
D) 0,8-0,9 ml/dk
E) 1-2 ml/dk
Doğru CevapB


42.Aşağıdaki ağız kurulu nedenlerinden değildir?
A)Akut Nekrotizan ülseratif gingivitis
B)Başboyun radyoterafi kemoterapi almış olmak
C)Antihistaminik antitepresan ilaç kullanımı
D)Beslenme yetersizliği
E)Skleroderma, sarkoidoz hastalıklarında


Doğru CevapA

43.Probiyotiklerin çürük önleyici etkisi?
A)PH düşürür
B)Karyojenik baktireler ile yer değiştirir
C)Mineyi güçlendirir
D)Tükürükteki kalsiyum konsantrasyonunu arttırır
E)Bakterilerin hücre duvarını parçalar


Doğru CevapB

44.Aşağıdakilerden hangisi dişler temizlendikten sonra diş yüzeyine yapışan ilk bakterilerden değildir?
A)Streptococus mutans
B)Streptococus oralis
C)Streptococus sangius
D)Actinomyces naeslundi
E)Laktobasillius
Doğru CevapE



45.

1) Reaktif dentin
2) Translüsent tabaka
3) Remineralizasyon tabakası
4) Bakteri invanzonyon yıkım tabakası
5) Periferal rod tabakası
İsimlendirilen bölgelerden hangisi yanlıştır?
A)I
B)II
C)III
D)IV
E)V


Doğru CevapC

46.Direk pulpa kaplaması aşağıdakilerden hangisinde yapılmaz?
A)Spontan arğrısı olmayan diş
B)Restore edilebilecek dişin tamamen mikroorganizmadan temizlenebilmesi
C)Radyagrafide kök uçlarında bir değişiklik olmaması
D)Sıcak soğuk uyaranı geçince hassasiyetin kısa sürede geçmesi
E)Çürükle expoze pulpa
Doğru cevapE

47.Primer ve bonding ajanın aynı şişede olduğu ayrıca asitleme işleminin yapıldığı dentin adeziv sistem aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tek aşamalı self etch sistem
B)İki aşamalı self etch sistem
C)İki aşamalı etch and rinse sistem
D)Üç Aşamalı etch and rinse sistem
E)Self etch adeziv sistem
Doğru cevapC



48.Aşağıdaki siman materyallerinden hangisinin içeriğinde orto etoksi benzoik asit bulunur?
A)Çinkofosfat
B)Çinkooksit ojenol
C)Cam iyonomer
D)Polikarboksilat
E)Kalsiyumfosfat
Doğru cevapB

49.Diş macunlarının içerisinde bulunan hassasiyet giderici ajan aşağıdakilerden hangisidir?
A)Triklosan
B)Stronsiyun klorit
C)Sodyum lauril sülfat
D)Kalsiyum karbonat
E)Hidrojen selüloz
Doğru cevapB

50.Sınıf IV kavitede dayanıklılık açısından aşağıdaki kompozit türlerinden hangisi kullanılmaz?
A)Hibrit
B)Mikrofil
C)Mikrohibrit
D)Nonafil
E)Nonahibrit


Doğru cevapB



PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ





51) Anterior rehberlik ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Alt ön dişlerin kesici kenarlarının maksimum kapanıştan başa baş diş teması oluncaya kadar izlediği yol protruziv kesici yoludur.
B) Anterior dişler arasındaki yatay örtüm arttıkça tüberkül yükseklikleri kısalır.
C) Sağlıklı dentisyonda sagital düzlemde kondil yolu eğimi anterior rehberlikten 5-10°daha diktir.
D) Anterior rehberlik arttıkça posterior tüberküller yükselir.
E) Alt çenenin öne hareketi sırasında alt keserlerin kesici kenarları üst keserlerin lingual fossalarında öne ve aşağı doğru hareket eder.
Doğru Cevap: C


52) Kennedy sınıf III dişsizliklerin hareketli bölümlü protezlerle restorasyonunda planlamada göz ardı edilebilecek yapısal unsur aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ana bağlayıcı
B) Minör bağlayıcı
C) Tırnaklar
D) Direk tutucular
E) İndirek tutucu
Doğru Cevap: E

53) Molar dişlerin meziodistal boyutunun yarısından daha uzun olan uzatılmış okluzal tırnaklar hakkında aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

A) Minimum 1 mm kalınlıkta olmalıdır.
B) Kennedy Sınıf II modifikasyon 1 ve Kennedy sınıf III dişsizliklerde kullanılabilir.
C) Tırnak yuvası hazırlanırken dişin distal yüzeyine 1-2 mm rehber düzlem açılır.
D) Aşırı eğilmiş dişlerde onley şeklinde hazırlanabilir.
E) Tırnak preparasyonu kenarları yuvarlatılmış ve andırkatsız olmalıdır.


Doğru Cevap: A



54) Aşağıdakilerden hangisi mikrosızıntı ile ilişkilendirilemez?

A) Diş ve restorasyon arasındaki aralıktan ağız sıvıları ve mikrobiyal plağın geçmesidir.
B) Postoperatif hassasiyet
C) Tekrarlayan çürükler
D) Restorasyon marjinlerinde renklenme
E) Amalgam restorasyonlarda rezin bağlı kompozit restorasyonlardan daha çok görülmesi


Doğru Cevap: E

55) Mandibuler kanin ve mandibuler birinci premolar dişlerin eksikliği durumunda yapılacak diş destekli sabit bölümlü protezde destek olarak alınması gereken dişler hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

A) lateral ve ikinci premolar
B) santral, lateral ve ikinci premolar
C) santral, lateral, ikinci premolar ve birinci molar
D) her iki santral, lateral ve ikinci premolar
E) her iki santral, lateral, ikinci premolar ve birinci molar


Doğru Cevap: B

56) Aşağıdakilerden hangisi sabit bölümlü protezde dayanak diş seçim kriteleri için doğru değildir?

A) Dişlerin çevresindeki dokular sağlıklı ve inflamasyonsuz olmalıdır
B) Tek köklü dişlerde konik kökler, kök ucu eğimli köklere tercih edilir.
C) Çok köklü dişlerde köklerin ayrık olması tercih edilir.
D) İdeal kuron/kök oranı 2/3’tür.
E) Tek köklü dişlerde kök formu dairesel olanlara göre bukkolingual boyutu büyük olanlar tercih edilir.

Doğru Cevap: B









57) I) Agar (Geri dönüşümlü hidrokolloid)
II) Kondenzasyon polimerizasyonlu silikon
III) Aljinat (Geri dönüşümsüz hidrokolloid)


Yukarıdaki ölçü maddelerinden hangisi veya hangileri hidrofilik karakterdedir?

A) II
B) I ve II
C) II ve III
D) I ve III
E) I,II ve III


Doğru Cevap: D



5Cool Aşağıdakilerden hangisi metal kaidelerin avantajlarından biri değildir?

A) Dokulara net uyumu
B) Yüksek ısı iletkenliği
C) Hafif olması
D) Kolay temizlenmesi
E) Yapay dişlerin bağlanmasında üstünlük


Doğru Cevap: E

59) Aşağıdakilerden hangisi resiprokal (karşılayıcı) kroşe kolunun özelliklerinden biri değildir?

A) Protezin horizontal stabilitesine katkı sağlar
B) Tutucu kroşe kolunun uyguladığı kuvvete karşılayıcılık yapar.
C) İndirek tutuculuğa katkı sağlar
D) Protez yerine yerleştiğinde pasiftir
E) Protez yerinden çıkarılmaya çalışıldığında tutuculuk sağlar



Doğru Cevap: E





60) Aşağıdaki resimde mandibulanın sagital düzlemdeki fonksiyonel hareketleri ve sınır hareketleri gösterilmektedir.


2 numara ile gösterilen kısım hareketin hangi komponentine karşılık gelir?

A) Tipik fonksiyonel hareketler
B) Anterior açılış sınır hareketi
C) Posterior açılış sınır hareketi
D) Superior temas sınır hareketi
E) Sağ lateral superior sınır hareketi


Doğru Cevap: B

AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ



61.Çene kemikleri yoğunluklarına göre sınıflandırıldığında D4 yoğunluğuna sahip kemik çoğunlukla aşağıdaki bölgelerden hangisinde bulunur?
A) Mandibula posterior
B) Maksilla posterior
C) Maksilla anterior
D) Mandibula anterior
E) Mandibula ramus
Doğru CevapB

62.Maksiller dişlerde diastema, baş ağrısı, duyma, görme problemleri olan; kullandığı protezin artık ağzına uymadığını söyleyen 60 yaşında hastada serum fosfat ve kalsiyum düzeyi normal; alkalen fosfataz düzeyi belirgin olarak artmıştır.
Hastanın en olası tanısı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Akromegali
B)Cherubizim
C)Paget hastalığı
D)Hiperparatiroidizm
E)Osteopetrozis
Doğru CevapC







63.Aşağıdakilerden hangisi ağız içinde topikal kullanım için uygun olan amid grubu lokal anesteziktir?
A)Lidokain
B)Artikain
C)Prilokain
D)Mepivakain
E)Tetrakain
Doğru CevapA

64.Pernisiyoz aneminin etyolojisinde aşağıdaki durumlardan hangisi rol oynar?
A)Demir eksikliği
B)B12 vitamin eksikliği
C)Folik asit eksikilği
D)Kronik karaciğer yetmezliği
E)Talasemi
Doğru CevapB

65.Maksillar torusla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Premalign lezyonlardır.
B)Altındaki sağlam kemikle beraber çıkarılmalıdır.
C)Tam protez altında kalan büyük torusların çıkartılması gerekli değildir.
D)Oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir.
E)Mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmelidir.
Doğru CevapD



66.Sütür prensipleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Sütür iğnesi dokuya dik olarak girmeli ve dokudan kendi eğimi ile geçmelidir.
B)Sütür iğnesi hareketli dokudan sabit olana doğru geçmelidir.
C)Yara dudakları farklı kalınlıkta ise sütür iğnesi ince olandan kalın olana doğru geçmelidir.
D)Sütür düğümü tam kesi hattının üstünde konumlandırılmalıdır.
E)Sütür iğnesi insizyon kenarının her iki tarafından eşit derinlikte ve genişlikte geçmelidir.
Doğru cevapD

67.Aşağıdakilerden hangisi Eagle sendromu teşhisinde kullanıllabilecek yöntemlerden biri değildir?
A)Panoromik radyografide uzamış styloid proses
B)Kafanın yana hareketi sırasında ağrı
C)Solunum güçlüğü
D)Tonsilektomi hikayesi
E)Yutkunma sırasında servikofaringeal ağrı
Doğru cevapC

68.Komplet dudak damak yarığı olan bir hastanın cerrahisinde aşağıdaki operasyonlardan hangisi ilk olarak yapılır?
A)Yumuşak damak cerrrahisi
B)Sert damak cerrahisi
C)Faringeal flep cerrahisi
D)Alveoler yarığın rekonstrüksiyonu
E)Dudak yarığının kapatılması
Doğru cevapE

69.Obstrüktif uyku abnesi sendromu olan bir hastaya aşağıdaki uygulamalardan hangisinin yapılması hastalığın seyrini olumsuz etkiler?
A)Maksiller genişletme
B)Gap artroplastisi
C)Mandibular ilerletme
D)Maksiller ilerletme
E)Mandibuler setback
Doğru cevapE

70.Aşağıdaki sistemik hastalıklardan hangisi rekürrent aftöz stomatitis etyolojisinde rol oynamaz?
A)Behçet Hastalığı
B)Pemfigus vegetans
C)Reaktif artrit
D)MAGIC sendromu
E)Siklik nötropeni
Doğru cevapB

ORAL DİAGNOZ VE RADYOLOJİ


71. Aşağıdakilerden hangisi tomografik hareketlerden biri değildir?
A) Lineer
B) Trispiral
C) Eliptik
D) Koherent
E) Hiposiklik


Doğru Cevap: D



72. Ağız tabanında, boğazda ve dil kökünde ağrısı olan hastanın, kulak bölgesinde, öksürme ve yutkunma sırasında şiddetli ağrıya sebep olan hastalık aşağıdakilerden hangisidir?


A) TME artriti
B) Trigeminal nevralji
C) Migren nevraljisi
D) Post herpetik nevralji
E) Glossofarengeal nevralji


Doğru Cevap: E





73. Aşağıdakilerden hangisi doğal radyasyon kaynağı değildir?


A) Toryum
B) Stronsiyum
C) Potasyum
D) Radon
E) Uranyum




Doğru Cevap: C



74. Osteomyelit aşağıdakilerden hangisi ile ayırıcı tanısı yapılmaz?


A) Keratokist
B) Osteosarkom
C) Skuamöz hücreli karsinom
D) Eozinofilik granülom
E) Fibröz displazi






75) X ışınının dokudan geçerken absorbsiyon ve saçılma ile yoğunluğunun azalması aşağıdakilerden hangisidir?



A) Compton
B) Atenuasyon
C) Skatter
D) Fotoelektrik
E) Filtrasyon




Doğru Cevap: B



X ışınının yoğunluğunun azalmasına atenuasyon denir. Compton ve fotoelektrik fotonların madde ile etkileşimi sonucu açığa çıkar. Skatter saçılmadır. Filtrasyon ise röntgen tüpünün içindedir ve doğal-yapay olarak 2’ ye ayrılır.



76) Screen filmlerin hızı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?



A) Çift emülsiyon
B) Fosfor kristallerinin büyüklüğü
C) Forfor tabakasının kalınlığı
D) Absorban maddelerin olması
E) Yansıtıcı tabakanın olması


Doğru Cevap: A



77) 17 yaşında kadın hasta. Posterior bölgede 4 cm büyüklüğünde iyi sınırlı multiloküler .l gösteren lezyona sahip. Palpasyonda hafif ağrılı, dişlerde lamina duralarda kayıp, dişlerde yer değiştirme ve rezorbsiyonlar mecut. Kortikal ekspansiyon mevcut. Bu lezyon aşağıdakilerden hangisidir?



A) Dentigeröz kist

B) Anevrizmal kemik kisti

C) Travmatik kemik kisti

D) Adenomatoid odontojenik tümör (AOT)

E) Ameloblastoma



Doğru cevap: E



78.Aşağıdakilerden hangisi multipl miyelom için yanlış bilgidir?
A) Hastada kilo kaybı, ateş, kemik ağrısı olabilir.
B) Radyografide “zımba deliği” tarzında kemik lezyonları izlenir.
C) Sıklıkla T lenfositlerin malign transformasyonu sonucu gelişir.
D) Amiloidoz ve hiperkalsemi görülür.
E) İdrarda Bence-Jones proteini saptanır.
Doğru CevapC



79.Aşağıdakilerden hangisi oral beyaz lezyonların ayırıcı tanısında yer almaz?
A) Löködem
B) Fordyce spotları
C) Darier hastalığı
D)Friksiyon keratozu
E)Albright sendromu
Doğru CevapE

80.Yutkunma güçlüğü olan kadın hastada, glossit ve angular şelitis izlenmektedir. Demir eksikliği anemisi de saptanan hastada, aşağıdaki hastalıklardan hangisi düşünülmelidir?
A)Peutz-Jegher sendromu
B)Plummer-Vinson sendromu
C)Pemfigus vulgaris
D)Reiter sendromu
E)Raynaud sendromu
Doğru CevapB



PERİODONTOLOJİ

81.Aşağıdakilerden hangisi yapışık diş eti genişliğinin en geniş olduğu bölgedir?
A) Mandibülör premolar
B) maksiller premolar
C) Maksiller kesiciler
D) Premolar bölgesi
E) Üst kanin bölgesi
Doğru Cevap C

82.Diştaşı oluşumunda en aktif rol oynayan mineraller aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kalsiyum ve fosfor
B)Kalsiyum ve Potasyum
C)Sodyum ve flor
D)Sodyum ve Potasyum
E)Magnezyum ve Sodyum
Doğru CevapA

83.Aşağıdakilerden hangisi periodontal ligament fibril demetlerinden biri değildir?
A)oblik
B)alveoler kret
C)apikal
D)transseptal
E)horizontal


Doğru Cevap





84.Aşağıdakilerden hangisi oral liken planus klinik formlarından değildir?
A)keratotik
B)eroziv
C)ülseratif
D)büllöz
E)skatrisiyel
Doğru CevapE

85.İmplant çevresinde yumuşak doku ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Fibriller implant yüzeyine paralel seyreder
B)Periimplant biyolojik genişliği 5 mm’den fazladır
C)Doğal dişteki gibi periodontal aralığı vardır.
D)Sulcus epiteli implant yüzeyine desmozomlarla tutunur.
E)Perimplant oluğu biyolojik aralığı içerir.
Doğru CevapA







86.Aşağıdakilerden hangisi alan spesifik kuretlerden değildir?
A)Universal küret
B)After five
C)Mini shank küret
D)Mine five küret
E)Gracey küret
Doğru cevapA

87. Aşağıdakilerden hangisi epilepsi tedavisinde dişeti büyümesine neden olan ilaçdır?
A)Fenitoin
B)siklosporin
C)verapamil
D)nifedipine
E)Diltiazem
Doğru cevapA

88.Aşağıdakilerden hangisi Alloplastik greftlerdendir?
A)hidroksiapatit
B)Ekstraoral otogreft
C)DKKA
D)mercan
E)Xenogreft
Doğru cevapA

89.Klorheksidine yan etkilerinden yanlış olan aşağıdakilerden hangisidir?
A)supra gingival diştaşı artışı
B)parotiste şişme
C)dişlerde lekelenme
D)mukozada deskuamasyon
E)Candida albicans enfeksiyonu artışı
Doğru cevap



90.Periodontal hastalıklarda osteoklast aktivasyonunda etkin olan alveoler kemik yıkımını inhibe eden mediatör aşağıdakilerden hangisidir?
A)osteoprotegerin
B)Tümör nekrozis faktör alfa
C)Matrix matella proteinaz
D)İnterlökin 11
E)İnterlökin 17
Doğru cevapA



ORTODONTİ

91.Aşağıdakilerden hangisi diş hareketi ve periodontal dokuları etkileyen faktörlerden değildir?
A)Vitamin D metobolitleri
B)Prostoglandiler
C)Vitamin E
D)Paratormon
E)Sitokinler


Doğru CevapC



92.Onsekiz yaşındaki hastanın alt sağ birinci premolarındaki 90◦ rotasyon sabit tedavi ile düzeltilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi rotasyon için alınacak önlemlerden birisi değildir?
A) Apisektomi
B) Sirkumferansiyal supracrestal fiberotomi
C) Sabit lingual retainer
D) Aşırı düzeltim (Overcorrection)
E) Papilla split tekniği


Doğru CevapA



93.Aşağıdakilerden hangisi dişlerin sürmesini geciktiren sistemik faktörlerden birisi değildir?
A)Turner sendromu
B)Cleidocranial dizostos
C)Down sendromu
D)Dudak damak yarığı
E)Crouzon
Doğru CevapD

94.Aşağıdakilerden hangisi ideal gülümsemede bulunan özelliklerden birisi değildir?
A)Maksiler keserlerin kronlarının en az ¾ ‘ün görünmesi
B)Maksiler diş etinin uygun miktarda görünmesi
C)Geniş bukkal koridorlar
D)Gülümsemenin simetrik olması
E)Maksiler keserler ile alt dudak arasında uyumlu bir kurvatür olması
Doğru CevapC





95.Horizontal referans düzlemleri inceleyen ve vertikal ile horizontal oranlar arasındaki ilişkiyi ön plana çıkaran sefalometrik analiz aşağıdakilerden hangisidir?
A)Steiner
B)Ricketts
C)McNamara
D)Tweed
E)Sassouni


Doğru CevapE



96.
• Orofasiyal bölgeyi etkileyen bir anomalidir
• Mandibuler kondil ve ramusun tek taraflı apilazik yada hipopilazik olması ile birlikte iskeletsel fasiyal asimetri görülür
• Kulak ve orbitada palpebral fisürler gibi yumuşak doku deformiteleri görülür
Yukarıda anlatılan durum aşağıdakilerden hangisidir?
A)Apert
B)Crouzon
C)Pierre robin
D)Kleido kranial displazi
E)Hemifasiyal mikrosomi
Doğru CevapE

97.Dikey braket slotuna ve özel alaşımdan tellere sahip olan, hafif diferansiyal kuvvetlerin kullanıldığı sabit ortodontik tedavi tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
A)Edge wise
B)Straight wire
C)Begg
D)Alexander
E)MBT


Doğru CevapC

98. Aşağıdakilerden hangisi erken karma dentisyonundaki çocuk hastada görüldüğünde ortodontik tedavi endikasyonudur?
A)Maksiler keserler arasında diastema
B)Orta hat sapmasıyla beraber tek taraflı posterior çapraz kapanış
C)Ön tarafta açık kapanış
D)Mandibular daimi alt santral dişin süt keserin lingualinde sürmesi
E)Posteriorda baş başa molar ilişkisi
Doğru CevapB





99.Aşağıdakilerden hangisi, sınıf II maloklüzyonların fonksiyonel apareyler ile düzeltiminde avantaj oluşturmaz?
A)Üst keserlerin labiale eğimli olması
B)Artmış overjet
C)Aktif büyüme ve gelişim
D)Alt keserlerin linguale eğimli olması
E)Artmış alt yüz yüksekliği
Doğru CevapE

100.Yirmi yaşında palatinalde gömülü sürdürülebilecek durumdaki kanin dişine sahip hastanın tedavi planlaması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Ana ark teli olarak rijit teller yerine daha esnek tellerin seçilmelidir
B)Hastaya tedaviden önce, normalden daha uzun bir tedavi süreci olduğunun anlatılıdır
C)Teşhis için üç boyutlu tomografiden faydalanılır
D)Maksiler arkta kanin için yeterli yer yoksa sürdürülmeden önce yer açılmalıdır
E)Cerrahisinde açık yada kapalı teknik tercih edilebilir
Doğru Cevap A

ENDODONTİ



101.Aşağıdakilerden hangisi dentinin organik matriksinde en fazla bulunur?
A) Tip I
B) Tip II
C) Tip III
D) Tip IV
E) Tip V
Doğru CevapA

102.Aşağıda verilen solüsyonlardan hangisi birlikte kullanıldığında toksik özellik gösteren parakloroanilin çökeltisini oluşturur?
A)Sodyum hipoklorit ve klorheksidin
B)Klorheksidin ve etilen diamin tetra asetik asit
C)Sodyum hipoklorit ve etilen diamin tetra asetik asit
D)Sitrik asit ve hidrojen peroksit
E)Etilen diamin tetra asetik asit ve hidrojen peroksit
Doğru CevapA

103.Klorheksidin ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A)Smear tabakasını etkili şekilde kaldırır
B)Düşük konsantrasyonda bakteriostatik yüksek konsantrasyonda bakterisid etki gösterir
C)Mikrooorganizmaların hücre duvarına etki ederek zar geçirgenliğini arttırır ve antibakteriyel etki sağlar
D)Dental dokular ve oral mukoza tarafından absorbe edilerek uzun süre etki gösterir
E)Gram(+) ve gram (-) mikoorganizmalara etkilidir
Doğru CevapA





104.Aşağıdakilerden hangisi giriş kavitesi açılması sırasında kanal girişlerinin lokalizasyonunu kolaylaştırmak için kullanılan yöntemlerden değildir?
A)Pulpa odasındaki renk değişikliklerinin izlenmesi
B)Sondlarla pulpa odası tabanının incelenmesi
C)Operasyon mikroskobu ve büyütmelerinin kullanılması
D)Kavitenin metilen mavisi gibi boyalarla boyanması
E)Giriş kavitesinin dar açılması
Doğru CevapE

105.Aşağıdakilerden hangisi intrensik (içsel) renklenme nedenlerinden değildir?
A)Kalsifik metamorfoz
B)Kromojen mikroorganizmalar
C)Tetrasiklin eklenmesi
D)Eritroblastosis fetalis
E)İnrapulpal hemoraji
Doğru CevapB



106.Aşağıdakilerden hangisi pulpanın vitalitesini belirlemede kullanılan termal testlerden biri değildir?
A)Dikloro diflorometan
B)Etil klorid
C)Tetra floroetan
D)Karbondioksit karı
E)Üretan dimetakrilat
Doğru cevapE

107.Aşağıdakilerden hangisi akut apikal apse bulgularından değildir?
A)Fistülizasyon ve zaman zaman pü akışı
B)Spontan ağrı
C)Şişlik
D)Dişte basınç duyarlılığı
E)Apikal değişikliğin radyografta izlenememesi
Doğru cevapA

108.Aşağıdakilerden hangisi pulpanın tabakalarından değildir?
A)Odontoblast tabakası
B)Pulp proper
C)Hücreden zengin tabaka
D)Retiküler tabaka
E)Hücreden fakir tabaka
Doğru cevapD



109.I. Tükrük
II. Serum
III. Su
IV. Süt
Avülsiyon sonrası dişin reimplante edilene kadar saklanmasında en çoktan en aza doğru tercih edilme sırası aşağıdakilerden hangisidir?
A)I-II-III-IV
B)II-IV-III-I
C)IV-I-III-II
D)IV-I-II-III
E)III-II-I-IV


Doğru cevapD



110.İntakoronal beyazlatma sonrası aşağıdaki rezorbsiyonlardan hangisi görülür?
A)İnternal
B)Apikal
C)Lateral
D)Servikal eksternal
E)Yer değiştirme
Doğru cevapD(Lütfen Doğru Cevabın Altını Çiziniz)





PEDODONTİ



111.Süt dişlenmede alt 2. Molar dişin distal yüzeyinin, üst 2. Molar dişin distal yüzeyinin mesialinde olmasına ne ad verilir?

A)Mesial step
B) Distal step
C) Sınıf 1 malokluzyon
D) Flush terminal düzlem
E) Sınıf 2 maloklüzyon

Doğru CevapA




112.Kalsiyum hidroksitle ilgili hangisi yanlıştır?
A) Üzerine kondugu vital pulpa dokusu üzerinde yüzeyel pulpa nekrozu yaratır
B) Alkalen pH sı nedeniyle bakterilerin eliminasyonunu sağlar
C) Dentin tübüllerindeki sıvıyla hidrolize olmaz
D) Daimi dişte inflamatuar rezorbsiyonların tedavisinde kullanılır
E) Odontblast hücrelerinin diferensiasyonunu sağlar
Doğru CevapC

113.Dişhekimliğinde hangi yolla sedasyon uygulanmaz?
A) Spinal
B) Submukozal
C) Oral
D) İntramuskular
E) İnhalasyon
Doğru CevapA

114.Anomali- neden eşleştirilmelerinden hangisi yanlıştır?
I.Amelogenezis imperfekta- OR, OD, X e bağlı genetik geçiş
II. Molar keser hipomineralizasyonu- çevresel nedenler, kronik enfeksiyonlar
III. Dentin displazisi- dental travma
IV. Mine hipoplazisi- çölyak hastalığı

A) Yalnız 3
B) 1 ve 3
C) 3 ve 4
D) 1,3,4
E) 2,3,4
Doğru CevapA

115.Dental anksiyete ve kooperasyonla ilgili hangisi yanlıştır ?

A) Ağrı ve ağrılı tedaviler kooperasyon gelişiminde etkilidir
B) Çocuğun yasının dental anksiyete üzerine etkisi yoktur
C) Ailedeki anksiyete öyküsü çocukta anksiyete gelişiminde etkilidir
D) Anksiyete cocuğa bağlı nedenlerden olabileceği gibi dış faktörlere de bağlı olabilir
E) Hiperaktivitesi olan ve dikkat eksikliği olan hastalarda anksiyete gelişme olasılığı daha yüksektir
Doğru CevapB(Lütfen Doğru Cevabın Altını Çiziniz)

116.Ferrik sülfatla ilgili hangisi yanlıştır?

A) Süt dişi pulpotomi tedavisinde kullanılır
B) Radyolojik ve klinik olarak başarısı formokrezole benzer
C) Dokuda fiksasyon yaratır
D) Hemostatik bir ajandır
E) Formokrezolden daha az toksik olduğu bilinmektedir
Doğru cevapC



117.Maksiller süt 2. Molar dişinde 3 yüzlü çürük olan 7 yasındaki cocuk hastada hangi materyal uygulanmalıdır?
A) Kompomer
B) Kompozit
C) Paslanmaz Çelik Kron
D) Cam iyonomer siman
E) Amalgam
Doğru cevapC

118.
I.Baslangıç
II. Morfodiferensiasyon
III. Apozisyon
IV. Histodiferensiasyon
V. Proliferasyon
Diş oluşumu safhaları hangi sırayla gerçekleşir?

A)I-V-IV-II-III
B)I-V-III-II-IV
C)I-II-III-IV-V
D)I-V-II-IV-III
E)I-III-IV-V-II


Doğru cevapA

119.Bebek hastada dilin ventral yüzeyinde mandibüler dişlerin izleri gözleniyor.
En olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Ebstein incileri
B)Bohn nodülleri
C)Primer herpetik gingivostomatit
D)Riga fede hastalığı
E)Anguler şelitis


Doğru cevapD

120.Çocuk hastada agızda herpetik gingivostomatit gözleniyor. Tedavi için ne önerilir?
A) Eritromisin içerikli pomatlar
B) Sistemik antibiyotik
C) Sistemik asiklovir
D) Alkol içerikli ağız gargarası
E) Steroid içerikli pomatlar
Doğru cevapC



2013 eylül
1.Maksillar sinüs inflamasyonlarında molar dişlerde meydana gelen ağrıya aşağıdaki sinirlerden hangisi neden olur?
A) N. Lingualis
B) N. Alveolaris superior
C) N. Alveolaris inferior
D) N. Nazopalatinus
E) N. Palatinus major

2.Orbitanın medial duvarının yapısına aşağıdaki kemiklerden hangisine katılmaz?
A) Os nazale
B) Os Maksilla
C) Os lakrimale
D) Os etmoidale
E) Os sfenoidale

3.Aşağıdakilerden hangisi plexus servicalisin somotomotor lifler içeren dalıdır?
A) N. auricularis magnus
B) Ansa cervicalis
C) N. transversus colli
D) N. oksipitalis minor
E) N. supraclavicularis

4.Aşağıdaki Brodmann sahalarından hangisi “primer somota sensorik saha” olarak ifade edilir?
A) 3, 1, 2
B) 5 ve 7
C) 4 ve 6
D) 17, 18, 19
E) 41 ve 42

5.Aşağıdakilerden hangisi fossa krani posteriorda bulunur?
A) Meatus akustikus internus
B) Foramen lacerum
C) Processus clinoideus medius
D) Sulcus caroticus
E) Fissur orbitalis superior

6.Aşağıdaki kaslardan hangisi temporomandibuler eklem diskine tutunur?
A) M. masseter
B) M. temporalis
C) M. buccinator
D) M. digastricus
E) M. pterygoideus lateralis

7.Aşağıdakilerden hangisi apokrin salgı yapar?
A) Parotis bezi
B) Sublingual bez
C) Meme
D) Pankreas
E) Sebasöz bezler




8.Aşağıdakilerden hangisi stomadeumun üst tarafından oluşur?
A) Timus
B) Tiroid bezi
C) Paratiroid
D) Epifiz
E) Adenohipofiz

9.Yüzün gelişimini sağlayan yapılarla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) 2 Maksiller çıkıntı, 1 mandibular çıkıntı, 1 fronto nazal çıkıntı
B) 1 Maksiller çıkıntı, 2 mandibular çıkıntı, 1 fronto nazal çıkıntı
C) 2 Maksiller çıkıntı, 1 mandibular çıkıntı, 2 fronto nazal çıkıntı
D) 2 Maksiller çıkıntı, 2 mandibular çıkıntı, 1 fronto nazal çıkıntı
E) 1 Maksiller çıkıntı, 1 mandibular çıkıntı, 2 fronto nazal çıkıntı

10.Aşağıdakilerden hangisinde erişkinlerde tat tomurcukları bulunur?
A) Papilla circumvallata ve papilla fungiformis
B) Papilla foliata ve papilla filiformis
C) Papilla fungiformis ve filiformis
D) Papilla fuliformis ve papilla circumvallata
E) Lingual tonsil ve papilla circumvallata

11.Aşağıdakilerden hangisi oral bakterilerin ortadan kaldırılmasına katkıda bulunur?
A) Callikrein
B) Müsin
C) Amilaz
D) Lizozim
E) Bikarbonat

12.Aşağıdakilerden hangisi extrasellüler sıvıda en fazla olarak bulunur?
A) K
B) Na
C) Mg
D) Cl
E) Ca

13.1,25 dihidroksikolekalsiferol (kalsitriol)’ün kandaki derişimini esas ayarlayan hormonun adı ve bu ayarlanmanın gerçekleştiği organ aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kalsitonin-karaciğer
B) Kalsitonin-deri
C) Kalsitonin-bağırsak
D) Parathormon-böbrek
E) Parathormon-kemik

14.İnsanda strese karşı aşağıdakilerden hangisi artmaz?
A) Ortalama kan basıncı
B) Metabolizma hızı
C) Bağırsaklarda peristaltizm
D) Kandaki glikoz oranı
E) Kandaki kortizol oranı




15.Basit sulu spirometre ile sadece atmosfer havası solutularak yapılan statik ventilasyon testinde aşağıdakilerden hangisi ölçülür?
A) İnspirasyon kapasitesi
B) Total akciğer kapasitesi
C) Fonksiyonel rezüdüel kapasite
D) Ölü boşluk hacmi
E) Rezüdüel hacim

16.Bir sinir hücresinde aksiyon potansiyelinin aşağıdaki dönemlerinin hangisinde, normal şiddetteki bir uyarana karşı yanıt oluşturmaz?
A) İstirahat dönemi
B) Absolüt refrakter dönem
C) Rölatif refrakter dönem
D) Latent dönem
E) Hiperpolarizasyon dönemi

17.Aşağıdaki lipitlerden hangisi non-polardır?
A) Gliserofosfolipidler
B) Trigliseridler
C) Glikosfingolipidler
D) Yağ asitleri
E) Kolesterol

18.Aşağıdaki amino asitlerden hangisi, bazik yan zincir içerir?
A) Valin
B) Metionin
C) Serin
D) Glutamin
E) Histidin

19.Aşağıdakilerden hangisi, kollajenin hücre içinde geçirdiği değişimlerden biri değildir?
A) Sinyal peptidin ayrılması
B) Hidroksiprolin oluşumu
C) Karbonhidrat takısı eklenmesi
D) Amino ve karboksil ucundaki propeptidlerin kesilmesi
E) Üçlü heliks yapı oluşumu

20.Skorbüt hastalığına bağlı gelişen diş eti kanamalarında kollajen molekülünde aşağıdaki modifikasyonların hangisinde aksama olmuştur?
A) Glikozilasyon
B) Asetilasyon
C) Fosforilasyon
D) Metilasyon
E) Hidroksilasyon

21.Kompetitif inhibisyonla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Tepkimenin Km değeri azalır, Vmax değeri değişmez.
B) Bazı kompetitif inhibitörler iiaç olarak kullanılır.
C) Enzimin aktif bölgesine bağlanmak için substratla yarışırlar.
D) Substrat miktarı artırılarak inhibisyon azaltılabilir.
E) Geri dönüşümlüdür.



22.Kemik kalsifikasyonunda yer alan başlıca glukozaminoglikan aşağıdakilerden hangisidir?
A) Keratan sülfat
B) Hiyalüronik asit
C) Kondroitin sülfat
D) Heparin
E) Dermatan sülfat

23.İnsanda granülomatöz amip ensefaliti ve keratite neden olan protozoon aşağıdakilerden hangisidir?
A) Entamoeba dispar
B) Naegleria fowleri
C) lodamoeba bütschlii
D) Acanthamoeba culbertsoni
E) Entamoeba hartmanni

24.Aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisi, zoonoz etkeni değildir?
A) Leptospira spp.
B) Bordetella pertussis
C) Brucella melitensis
D) Francisella tularensis
E) Bacillus anthracis

25.Aktif enfeksiyon geçirilmesine rağmen bağışıklık geliştirmeyen hastalık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Suçiçeği
B) Kızamık
C) Kızamıkçık
D) Kabakulak
E) Difteri

26.Özellikle yaz aylarında yüzme havuzlarından bulaşan ve konjunktivite neden olan, çift iplikli, zarfsız, fiber antijenine göre tiplendirilen DNA virusu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Echovirus
B) Herpes virüs tip 1
C) Adenovirus
D) Variola virüs
E) Norovirus

27.Trimetoprim-sulfametoksazol antibiyotik kombinasyonundaki ilişkinin benzeri bir ilişki aşağıdakilerin hangisinde vardır?
A) Kinupristin - Dalfopristin
B) Sefaperazon - Sulbaktam
C) Piperasilin - Tazobaktam
D) Ampisilin - Klavulanik asit
E) İmipenem – Silastatin

28.Aşağıdaki mantarlardan hangisi, primer patojen değildir?
A) Candida albicans
B) Blastomyces dermatitidis
C) Coccidioides immitis
D) Histoplasma capsulatum
E) Paracoccidioides brasiliensis



29.Aşağıdakilerden hangisi, akut inflamasyonun morfolojik paternlerinden biri değildir?
A) Fibrinöz inflamasyon
B) Seröz inflamasyon
C) Granülomatöz inflamasyon
D) Süpüratif inflamasyon
E) Ülser

30.Aşağıdaki Human papilloma virüs tiplerinden hangisi oral skuamöz hücreli karsinomların etiyolojisinde rol oynar?
A) Tip 2
B) Tip4
C) Tip6
D) Tip 11
E) Tip 16

31.Diş etinde yerleşim gösteren fibrohistiyositik proliferasyon ve osteoklastik hücrelerle karakterize anormal reaktif proliferasyon aşağıdakilerden hangisidir?
A) Periferal dev hücreli granuloma
B) İrritasyon fibroması
C) Piyojenik granuloma
D) Periferal ossifiye fibroma
E) İnflamatuar papiller hiperplazi

32.Yara iyileşmesindeki anjiyogenezde, yaralanma bölgesindeki damarların dilatayonundan sonraki aşamada aşağıdakilerden hangisi öncelikle gerçekleşir?
A) Endotel hücrelerinin yaralanma bölgesine geçmesi
B) Periendotelyal hücrelerin oluşması
C) Endotel hücrelerin matür hale gelmesi
D) Düz kas hücrelerinin proliferasyon göstermesi
E) Mevcut damarların bazal membranlarının parçalanması

33.Aşağıdakilerden hangisi tüberküloz tedavisinde kullanılan birinci sıra ilaçlardan değildir?
A) İzoniyazid
B) Rifampin
C) Etambutol
D) Prozinamid
E) Kapreamisin

34.Aşağıdakilerden hangisi iyon tuzağı mekanizmasıyla çalışıp mide de asit salgısınıazaltmaktadır?
A) Mizoprostol
B) Simitidin
C) Omeprazol
D) Sertralin
E) Pirazinamid

35.Aşağıdakilerden hangisi morfin toksisitesinin klinik bulgularındandır?
A) Hiponatremi ve hiperkalsemi
B) Solunum depresyonu ve miyozis
C) Vazokonstriksiyon
D) Hipertansiyon
E) Öksürük


36.Aşağıdakilerden hangisi histaminin etki ya da özelliklerinden biri değildir?
A) Damar permeabilitesinde azalma
B) Midede asit salınımı artışı
C) Dış salgılarda artış
D) Katekolamin deşarjı
E) Bronkospazm

37.Aşağıdaki nörotransmitterlerden hangisi, hem sinyal molekülü olarak görev yapar hem de çizgili kas hücrelerinde glikojen yıkımına yol açar?
A) Dopamin
B) Serotonin
C) Epinefrin
D) Histamin
E) Asetil kollin

38.Kaderinlerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ca++ bağımlı çalışırlar
B) Morfogeneziste rol oynarlar
C) Kayıpları tümör hücrelerinin invazyonuna yol açar
D) Homofilik etkileşim kurarlar
E) Sitoplazmik uçları ara flamentlere bağlanır

39.Gen ekspresyonun, ebeveynden kaynaklanan alele göre farklılık göstermesine ne ad verilir?
A) İsodisomi
B) Azalmış penetrans
C) Heterodisomil
D) Genomik imprinting
E) Epigenetik

40.Aşağıdaki moleküllerden hangisi nükleolus içinde yer almaz?
A) rRNA
B) NOR DNA’sı
C) Ribozomal proteinler
D) Ribozom alt birimleri
E) Ribozomal protein mRNA’ları
41.Aşağıdakilerden hangisi başlangıç mine lezyonları için doğru değildir?
A) Alttaki deminizasyona bağlı matlık oluşur
B) Kurutulduğunda tebeşirimsi bir görüntü oluşur
C) Yüzeyel tabaka lezyon gövdesi, karanlık tabaka, saydam tabaka olmak üzere 4 tabakası vardır.
D) Klinik olarak hipokalsifiye mine ile karışır
E) Mine apatitlerinde bozulma olduğu için remiralize olamaz

42.Aşağıdakilerden hangisi self-etch bonding ajanların dezavantajlarından biridir?
A) Dentinin smear tabakasını kaldırılmaması
B) Mine prepare edilmez ise bağlantısı az olur
C) Postoperatif hassasiyet yapar
D) Asidik monomer içerebilir
E) Klinik olarak uygulamaları daha zordur

43.Aşağıdakilerden hangisi pelikıl için doğru değildir?
A) Pelikılın oluşması için mikroorganizmalar gerekli değildir.
B) Seçici geçirgendir
C) Öncü mikroorganizmanın kolonizasyonu için etkili değildir.
D) Glikoprotein yapıdadır
E) Mine altı lezyonunun deminirilazasyon inhibe eder


44.Farklı ışık kaynaklı sonucunda farklı renk algılanması aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tiksotropik etki
B) Refraksiyon
C) Fluoresens
D) Reflaksiyon
E) Metameriz

45.Veneer uygulamalarında aşağıdakilerden hangisi ilk yapılması gereken işlemdir?
A) Dentin bonding uygulanması
B) Asit uygulaması
C) Preparasyon yapılması
D) Renk seçimi
E) Rubber-dam uygulanması

46.
I. Altın
II. Amalgam
III. Fissür sealent

Isısal genleşme katsayılarını büyükten küçüğe sıralayınız?
A) I – II - III
B) II – I - III
C) III – I - II
D) I – III – II
E) III – II - I

47.Aşağıdakilerden hangisi kullanılan görünür ışık cihazları için yanlıştır?
A) Halojen lamba 380-520 nanometre dalga boyunda çalışır
B) Plazma ark ışık cihazları 3-8 saniyede polimerizasyon yapar
C) Plazmark cihazlar polimeizosyonu olumsuz etkiler
D) Led ışık cihazları halojen lambalara göre daha uzun ömürlüdür
E) Ultraviyole ışık cihazları en çok kullanılan ışık cihazlarıdır

48.Mine ve dentinin kritik pH oranı aşağıdakilerden hangisidir?
A) 3,5 – 5,5
B) 3,5 – 6,2
C) 5,5 – 6,0
D) 5,5 – 6,2
E) 6,0 – 6,

49.Aşağıdakilerden hangisinin çözünürlülüğü daha azdır?
A) Çinko polikarboksilat siman
B) Cam iyonomer siman
C) Çinko fosfat siman
D) Hibrit siman
E) Çinko oksit ojeno

50.Bizotaj aşağıdakilerden hangisinde kontendrikedir?
A) Sınıf I oklüzal marjinler
B) Sınıf II Bukkal marjinler
C) Sınıf V Uzanmış mine yüzeyleri
D) Sınıf II Lingual marjinler
E) Sınıf III Mine yüzeyler




51.Aşağıdakilerden hangisi metal destekli seramik restorasyon yapımında kullanılan yarı soy metal alışımıdır?
A) Krom Kobalt
B) Altın Platin Palladyum
C) Altın Palladyum
D) Palladyum Gümüş
E) Altın Palladyum Gümü

52.Aşağıdakilerden hangisi bölümlü kron restorasyonların avantajlarından biri değildir?
A) Periodontal irritasyon ihtimalinin az olması.
B) Marjinal adaptasyonun kolay izlenmesi.
C) Diş dokusunun korunması.
D) Vitalometre yardımıyla pulpa testi yapılabilmesi.
E) Full kron kadar retansiyona sahip olması

53.Aşağıdakilerden hangisi alt tam protez ölçüsü alınırken göz önünde bulundurulması gereken yapılardan biridir?
A) Tüber maksilla
B) Palatinal ruga
C) İncisiv papil
D) Mylohyoid sırt
E) Titreşim hattı

54.Üst birinci molar dişin en geniş tüberkülü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Distobukkal tüberkül
B) Meziopalatinal tüberkül
C) Beşinci tuberkül
D) Meziobukkal tüberkül
E) Distopalatinal tüberkü

55.Işık ile polimerize olan akrilik kaide materyalleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisiyanlıştır?
A) Yapısında metakrilat monomeri bulunur
B) Yapısında üretan dimetakrilat bulunur
C) Yapısında silika bulunur
D) Elastisite modülü azdır
E) Polimerizasyon büzülmesi azdır

56.Aşağıdakilerden hangisi bölümlü protezlerde kullanılan palatal plak endikasyonlarından birideğildir?
A) Bazı damak yarıklı vakalar
B) Torus palatinus olan vakalar
C) Sert damağın anatomik formunun düzleşmiş olduğu vakalar
D) Rezorbe kretlerde ciddi rezorbsiyonun oluştuğu vakalar
E) Doğal dişlerin periodontal desteklerinin büyük bir kısmını kaybettiği vakalar

57.Aşağıdakilerden hangisi bölümlü protezlerde destek dişte meydana gelebilecek tork kuvvetinin azaltılmasına ilişkin bir uygulamadır?
A) Dişin singulumunda ve ekvator hattının üzerinde fonksiyonel kroşeler hazırlanması
B) Tırnak yerlerinin meziodistal fissürün merkezinden daha ileri uzatılması
C) Fulkrum eksenine en yakın dişte ilave tırnak yuvaları oluşturulması
D) Kroşe sistemine kavrayıcı elemanlar yerleştirilmesi
E) Protez kaidesinin destek dişin lingual yüzeyinde bitirilmesi




58.Aşağıdaki ana bağlayıcılardan hangisi aynı zamanda indirek tutucu özelliğine de sahiptir?
A) Palatal bant
B) Çift damak barı
C) Sublingual bar
D) Lingual plak
E) Lingual ba

59.Aşağıdaki kaslardan hangisi fonksiyon sırasında artiküler diskin kondil ile düzgün bir ilişkide olmasını sağlar?
A) Musculus massetericus
B) Musculus temporalis
C) Musculus pterygoideus medialis
D) Musculus digastricus
E) Musculus pterygoideus laterali

60.Tüm alt kesici dişlerin eksikliğinde planlanan sabit bir restorasyonda destek alınan dişler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alt kaninler
B) Alt kaninler ve birinci premolarlar
C) Alt kaninler ve premolarlar
D) Alt kaninler ve sağ birinci premolar
E) Alt kaninler ve sol birinci premola

61.Frey Sendromu aşağıdaki sinirlerden hangisinin dağılım alanında görülür?
A) N. buaccalis
B) N. nasopalatinus
C) N. alveolaris inferior
D) N. lingualis
E) N. aurikulotemporali

62.Yukarıdaki koronal bilgisayarlı tomografi kesitinde görülen hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?A) İnferior orbital kenar kırığı
B) Sol maksillada ameloblastoma
C) Maksiler sinüs mukoseli
D) Zigomatiko-maksiller butress kırığı
E) Le Fort II kırığı

63.INR (International normalized ratio) değeri aşağıdakilerden hangisini belirlemede kullanılır?
A) Warfarin kullanan hastalarda koagülasyon durumunun belirlenmesi
B) Karaciğer nakli yapılmış hastalarda biluribin seviyesinin belirlenmesi
C) Beta blokör kullanan hastalarda kalp ritminin değerlendirilmesi
D) Böbrek fonksiyonları bozulmuş hastalarda idrarla atılan protein miktarının belirlenmesi
E) Anemik bireylerde hemoglobin seviyesinin belirlenmesi

64.Büyük ve bilateral alveol yarığı rekonstrüksiyonu için aşağıdaki otojen greft kaynaklarından hangisi en uygundur?
A) Mandibuler simfizis
B) Kalvaria
C) İliak krest
D) Kosta
E) Tibi





65.Mandibuler kondil kırıklarının tedavi seçenekleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisiyanlıştır?
A) Orta yüz kırıkları ile birlikte olan bilateral kondil kırıklarının tedavisinde açık redüksiyon uygulanmaz
B) Kapalı redüksiyon uygulandığında erişkin hastada immobilizasyon süresi 2-4 haftadır
C) Eklem aralığında yabancı cisim varlığında tedavi açık redüksiyonla yapılır
D) Kondilin orta kraniyal fossaya deplasmanı söz konusu ise açık redüksiyon yapılır
E) Hastada tekrarlanabilir oklüzyon varsa ve ağrı yoksa herhangi bir tedavi uygulanma

66.Aşağıdakilerden hangisi HIV (Human Immunodeficiency Virus) enfeksiyonunun oral bulgularından biri değildir?
A) Pemfigus vulgaris
B) Kıllı lökoplaki
C) Aftöz ülserler
D) Kaposi sarkomu
E) Kandidiyazi

67.Cerrahi işlem sonrası uzun süre ağrı beklenen vakalarda aşağıdaki lokal anesteziklerden hangisi tercih edilmelidir?
A) Lidokain
B) Bupivakain
C) Prilokain
D) Mepivakain
E) Prokai

68.Temporomandibuler eklem hipermobilitesini tedavi etmek amacıyla aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanılmaz?
A) Lateral pterigoid kasa botulinum toksin uygulaması
B) Eminoplasti
C) Artrosentez
D) Zigomatik arkın cerrahi olarak inferiora alınması
E) Kapsül plikasyon

69.Ameloblastoma’nın ayırıcı tanısında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Odontojenik miksoma
B) Odontojenik keratokist
C) Kompleks odontoma
D) Santral dev hücreli granuloma
E) Kalsifiye epitelyal odontojenik tümör

70.Aşağıdaki durumlardan hangisinde gerçek mandibuler prognatizm görülür?
A) Pierre Robin Sendromu
B) Hipertiroidizm
C) Akromegali
D) Down Sendromu
E) Cleiodocranial Dysostosi

71.Temporomandibuler eklem bölgesinde radyoopak olarak görülen yapılar aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Odontojenik miksom
B) Odontoma
C) Sirovit
D) Snovyal Kondromatozis
E) Floruid osseoz displaz




72.
I. Tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi
II. Pozitron emisyon tomografisi
III. Manyetik rezonans görüntüleme
IV. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi

İnternal radyasyon kullanılarak elde edilen görüntüleme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) I, II
B) II, III
C) III, IV
D) I, III
E) I, I

73.Aşağadakilerden hangisi fibro-osseoz lezyonlardan biridir?
A) Periapikal semental displazi
B) Ostoblastom
C) Ostokondrom
D) Enostoz
E) Mandibular toru

74.Panoramik radyograf alınırken hastanın dili damağına değdirilmediği zaman aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
A) Mandibular kesiciler kronları üzerine rado opak şeklinde bant
B) Mandibular kesiciler üzerine radyo lüsent şeklinde bant
C) Bulanık anterior dişler
D) Maksiller diş kökleri üzerine radyo lüsent şeklinde bant
E) Maksiler diş kökleri üzerine radyo opak şeklinde bant

75.Aşağıdakilerden hangisinde fosfor plak kullanılarak dijital görüntü elde edilirken oluşmaz?
A) Düşük denste
B) Görüntü distorsiyonu
C) Kon-kat
D) Görüntü büyümesi
E) Sarı kahverengi lekeler

76.Aşağıdakilerden hangisi mA’nın elektronların üzerine etkisidir?
A) Katoda elektronları yönlendirilmesini sağlamak
B) Elektronların gücünü belirlemek
C) Katotda serbest elektronları arttırır
D) Elektronların hızını etkiler
E) Elektronların sayısı

77.Sıklıkla 30 yaş altı kadın hastalarda uniloküler veya multiloküler olarak mandibula anterior bölgede görülen ve histopatolojisi hiperparatiroidizimdeki Brown tümörüyle eşleşen patoloji aşağıdakilerden hangisidir?
A) Periapikal semental displazi
B) Cherubism
C) Odontojenik miksom
D) Ameloblastom
E) Santral dev hücreli granulo

78.Aşağıdaki radyografideki oluşan artefakt hangisidir?
A) Geliştirici ajan damlamıştır.
B) Sabitleyici ajan damlamıştır.
C) Filim uygun olmayan ortamda saklanmıştır.
D) Banyolar arası sıcaklık farkını göstermektedir.
E) İki filim birbirine yapışmıştır


79.Aşağıdaki hastalıkların hangisinde oral epitelde “kaldırım taşı görünümü” tespit edilme olasılığıen yüksektir?
A) Crohn hastalığı
B) Liken planus
C) Pemfigus vulgaris
D) Ülseratif kolit
E) Gastroözofageal reflü

80.
I. Prekanseröz bir lezyondur
II. Sigara kullanımı ile sıklığı artar.
III. Yaş ile birlikte görülme olasılığı azalır.

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri lökoplazi ile ilgili doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve II

81.Dişetine fizyolojik kontur vermek için yapılan işlem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Küretaj
B) Subgingival küretaj
C) Flap
D) Gingivoplasti
E) Gingivektom

82.Diş temizlendikten sonra üzerine ilk yerleşen mikroorganizma aşağıdakilerden hangisidir?
A) Eubacterium
B) Stafilokok
C) Streptokok
D) Camplobacter
E) T.denticol

83.Aşağıdakilerden hangisi Agresif Periodontitisi düşündüren özelliklerindendir?
A) Yavaş kemik kaybı
B) Yavaş ataçman kaybı
C) Ailesel geçiş göstermesi
D) Plak miktarı yıkım ilişkisi
E) Hastalık şiddeti yavaş ilerler

84.Aşağıdakilerden hangisi dişeti oluğu sıvısı artışına neden olan durumlardan biri değildir?
A) Okluzal travma
B) Oral kontraseptif kullanımı
C) Periodontal cerrahi tedavi sonrası iyileşme döneminde
D) İnflamasyon
E) Diş fırçalama

85.Hangisi Actynomycetomcomitans ‘nın virülans faktörlerinden biri değildir?
A) Kollejenaz
B) Bakteriyosin
C) Lizozim
D) Lökotoksin
E) Endotoksi



86.Aşağıdakilerden hangisi dişeti oluğundaki konak savunma mekanizmalarından değildir?
A) Keratinoz
B) Turn over
C) Nötrofil migrasyonu
D) Dişeti oluğu sıvısı
E) Epiteliyal ataçma

87.Kısmi dişsiz implant başarısızlık riskini aşağıdakilerden hangisi en az etkiler?
A) Kötü hijyen
B) Gingivitis
C) İnterlökin 1 gen polimorfizmi varlığı
D) Günde 12 adet sigara içmek
E) Yetersiz vertikal yükseklik

88.3 mm dişeti çekilmesi, 4 mm ataçman kaybı olan bir dişte sond ile ölçülebilen cep derinliği kaç mm’dir?
A) 1 mm
B) 3 mm
C) 4 mm
D) 5 mm
E) 7 m

89.Aşağıdakilerden hangisi mukogingival cerrahi operasyonlarından pedikül greftlerdendir?
A) Cilt papil tekniği
B) Bağ dokusu grefti
C) Tam kalınlık flap
D) Dondurulmuş kurutulmuş dermal matriks
E) Denudasyo

90.
I. Analjezik
II. Antienflematuvar
III. Antikonvulsan
IV. Kalsiyum kanal blokörü
V. İmmünsüprasifler

Aşağıdakilerden hangisi dişeti büyümesine neden olan ilaçlardandır?
A) I-II-III
B) I-II-IV
C) II-III-IV
D) III-IV-V
E) I-IV-

91.Aşağıdakilerden hangisi doku destekli fonksiyonel apareydir?
A) Herbst
B) Frankel
C) Bionatör
D) Aktivatör
E) Twin bloc

92.Aşağıdakilerden hangisi cleidoranial displazinin özelliklerinden değildir?
A) İntramembranöz ve endokondral kemikleşme bozukluğu
B) Anadonti veya hipodonti
C) Orta yüzde gelişim geriliği
D) Dahili dişlerin erüpsiyonunda problem
E) Klavikulanın hipoplazik olması veya hiç olmaması


93.Aşağıdakilerden hangisi parmak emme alışkanlığının tedavisinde kullanılmaz?
A) Alışkanlık kırıcı aparey kullanılması
B) Psikolojik telkin
C) Dirseğe elastik bandaj sarılması
D) Başparmağın bantlanması
E) Dil egzersizler

94.Büyüme ve gelişmeyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Nöral dokuların büyüme ve gelişimleri 6-7 yaşlarında büyük oranda tamamlanır
B) İntrauterin 2.ayda baş total vücudun %25’ini oluştururken doğumda bu oran %40’tır.
C) Vücudun tüm doku sistemleri aynı hızda ve zamanda orantılı olarak büyür
D) Postnatal dönemde baştan ayaklara inildikçe büyüme miktarı azalmaktadır
E) Bir toplumda en iyi büyüme hızı gösteren bireyler ‘’normal’’ olarak kabul edilir

95.Hafif ortodontik kuvvetler bir dişe sürekli uygulandığında ilk 24 saat içinde aşağıdakilerden hangisi gözlenmez?
A) Periodontal ligamentteki prostoglandin seviyesinin artması
B) Periodontal ligamentin genişlediği bölgelerde kan damarlarının genişlemesi
C) Periodontal ligamentin daraldığı bölgede kan damarlarının sıkışması
D) Periodontal aralıkta hiyalinizie bölgelerin çevresinde kök rezorbsiyonu
E) Periodontal aralık boyunca diş hareket

96.Uzun yüz büyüme paternine ve açık kapanışa sahip preadölesan bireylerin tedavisinde aşağıdaki headgear tiplerinden hangisi tercih edilir?
A) J-hook headgear
B) Servikal headgear
C) Reverse headgear
D) Oksipital headgear
E) Kombine headgea

97.Aşağıdaki dönemlerden hangisinde sağlıklı bireylerin büyüme ve gelişimi en hızlıdır?
A) 0-1
B) 3-6
C) 7-11
D) 12-17
E) 18-2

98.Aşağıdakilerden hangisi anterior dişlerin distalizasyonu sırasında posterior dişlerin ankrajını arttırmak için kullanılan yöntemlerden birisi değildir?
A) İntermaksiller elastik kullanımı
B) Ağız dışı aparey kullanımı
C) Minivida veya plakların kullanımı
D) İkinci molar dişlerin bantlanması ve posterior üniteye dahil edilmesi
E) Kesicilere palatinal kök torku verilmesi

99.Aşağıdakilerden hangisi distraksiyon osteogenezis uygulamasının klinik safhalarından birideğildir?
A) Osteotomi
B) Konsolidasyon
C) Distraksiyon
D) Model set-up
E) Laten





100.“En Masse’’ distalizasyonun tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) mandibüler ve maksiller dişlerin ankrajı zorlanmadan distalizasyonudur
B) mandibüler veya maksiller bir veya iki dişin distalizasyonudur
C) bir çenedeki tüm anterior ve posterior dişlerin rijit bir ankrajla aynı anda distalizasyonudur
D) mandibüler molar dişlerin distalizasyonudur
E) maksiller molar dişlerin distalizasyonudur

101.Kök kanal şekillendirilmesinde kullanılan antikurvatür tekniğini aşağıdakilerden hangisi tanımlar?
A) Kanal eğesine eğim verilmeden şekillendirme yapılması
B) Kök kanalında apikalden koronale doğru genişleyen şekillendirme yapılması
C) Kök kanalının her duvarında eşit miktarda dentin kaldırılması
D) Eğitimli kanallarda kökün ince dentin duvarlı bölgelerinden daha az miktarda dentin kaldırılması
E) Standart preparasyon yapılması

102.Aşağıdakilerden hangisi kök kanal tedavisinde kullanılan irrigasyon solüsyonlarının etkinliğini arttırır?
A) Solüsyonun konsantrasyonunun azaltılması
B) Hazırlanmasının üzerinden uzun zaman geçmesi
C) Solüsyonun soğutulması
D) Solüsyon miktarının azaltılması
E) Solüsyonun ultrasonik cihazla aktive edilmesi

103.Kök kanal preparasyonu anatomik olarak aşağıdakilerin hangisinde sonlandırılmalıdır?
A) Majör apikal foramen
B) Radyolojik apeksten 1 mm ilerde
C) Black aralığı içinde
D) Radyolojik apekste
E) Minor apikal foramend

104.Hangisi döner aletlerin kırılma sebeplerinden değildir?
A) Aksiyel basıncın arttırılması
B) Kanaldan yoğun pü akışı
C) Aletin ucunun kanal içinde sıkışması ve aletin dönmeye devamı ile torsiyonel tipte kırık olması
D) Aşırı bükülmeye zorlama
E) Korozyon ve paslanma nedeniyle metalin eskimesi

105.Aşağıdakilerden hangisi guta perkanın kanaldan uzaklaştırılmasında kullanılan yardımcı unsurlardan biri değildir?
A) Kimyasal çözücüler
B) Masseran seti
C) Isı uygulaması
D) Ultrasonik aletler
E) Döner enstrümanlar

106.Dişlerin vitalitesini ölçmek için kullanılan elektrikli pulpa testi aşağıdaki sinir liflerinden hangisini uyarmak için yapılır?
A) A alfa
B) A beta
C) A delta
D) B
E)




107.Nikel titanyum döner enstrümanlarla preparasyon yapılması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Döner enstrümanlar kullanılırken düşük basınç uygulanmalıdır
B) Ucu pasif olan döner enstrümanların kullanımı ile kanalda basamak oluşumu en aza indirilmeye çalışılır
C) Kanalda paslanmaz çelik eğelerle oluşturulan basamak döner aletlerle rahatlıkla aşılır
D) Dar ve eğimli kanallarda uzun süre kullanılmalarından sonra kırılabilirler
E) Döner enstrümanlarla preparasyon yapılmadan önce 20 nolu el aletine kadar çalışmak gerekir

108.Yaşlanan bir pulpada aşağıdakilerden hangisinde değişim gözlenmez?
A) Hücre sayısı
B) Vaskülerite
C) Apikal foramen çapı
D) İnervasyon
E) İmmün ceva

109.Aşağıdakilerden hangisi vertikal kırıkların tanısında yardımcı değildir?
A) Sondlama
B) Radyografi
C) Çiğneme sırasında ağrı şikayeti
D) Elektrikli pulpa testi
E) Boyama yöntemleri

110.Aşağıdakilerden hangisi dişte mobiliteye sebep olmaz?
A) Kronik travma
B) Akut travma
C) Kök kırıkları
D) Akut pulpitis
E) Periodontal hastalık

111.
I. Kökte internal rezorbsiyon durumunda kontraendikedir.
II. Restore edilebilirlik tedavi için göz önüne alınabilecek bir özellik değildir.
III. Pulpa tabanı perforasyonu olması tedavi için kontraendike değildir.
IV. Az ve sınırlı periradiküler enflamasyon varlığında tedavi kontraendike değildir.

Süt dişi kanal tedavisi için yukarıdakilerden yanlış olanlar hangileridir?
A) Yalnız II
B) I, III
C) I, IV
D) I, II, III
E) II, III, I

112.Sıklıkla daimi molarların okluzal yüzeyinde uygulanan koruyucu rezin restorasyonunun tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Çürük el aletleriyle alınır, kalan pit ve fissürlerin cam iyonomer ile restorasyonu yapılır.
B) Sınırlı ve renkleşmiş çürük rontla frezlendikten sonra geri kalan pit ve fissürler fissür örtücü uygulanır
C) Lokal mineralizasyon kaybına uğramış mine rezin bir infiltranla kaplanır
D) Lokal olarak çürük alındıktan sonra kompozit ile restorasyon yapılır geri kalan tüm pit ve fissürlere fissür örtücü uygulanır
E) Çürükle birlikte ileride çürüme ihtimali olan tüm alanlar kompozit rezinle restore edilir

113.Akril alerjisi olan 7 yaşındaki çocukta 74 ve 84 nolu dişler çekildikten sonra aşağıdaki yer tutuculardan hangisi yapılabilir?
A) Çift taraflı bant loop
B) Transpalatal ark
C) Nance apereyi
D) Hareketli yer tutucu
E) Çift taraflı distal uzantılı bant loo




114.
I. Nefrotik sendrom.
II. Beslenme bozukluğu
III.Travma.
IV.Kemoterapi.
V. Süt dişi enfeksiyonu

Yukarıdakilerden hangileri daimi dişlerde simetrik olarak hipoplazilere neden olur?
A) I-IV
B) III-V
C) II-III
D) I-II-III
E) I-II-IV

115.Süt dişi ampütasyon tedavisinde kullanılan hangi materyal rejeneratif özelliktedir?
A) Formokrezol
B) Mineral Trioksit Agregat
C) Ferrik sülfat
D) Arsenik
E) Gluteraldehi

116.İki yaşında bir çocuğun fiziksel ve sosyal gelişimi göz önünde bulundurulduğunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Basit ve sınırlı sözcükle konuşma
B) Yaşıtlarıyla uyumlu şekilde oynama
C) Sosyal bir gruba dahil olabilme
D) Yabancılarla ilişki kurabilme
E) Ebeveynden rahatlıkla ayrılabilme

117.Süt dişi intruzyon yaralanması ile ilgili tanımlamalardan hangisi yanlıştır?
A) Diş daimi diş germine doğru intrüze olduysa çekim yapılır
B) Pulpa nekrozu beklenen bir komplikasyondur
C) Dişlerin re-erüpsiyonu mümkün değildir
D) Dişlerin klinik kron boyunun tamamı kemik veya yumuşak doku içine gömülebilir
E) Sıklıkla ilk üç yıl içinde meydana gelir

118.Aşağıdaki oral lezyonlardan hangisi beyaz renktedir?
A) Peteşi
B) Median rhomboid glossit
C) Psedomembranöz kandidiazis
D) Erüpsiyon kisti
E) Hemato

119.Üçbuçuk yaşındaki çocuğun klinik muayenesinde artmış gingival cep, aşırı gingiva enflamasyonu ve belirgin dental mobilite, radyolojik olarak aşırı kemik harabiyeti görülüyor. Fiziki muayenede ise avuç içi ve ayak tabanında hiperkerotozlar görülüyor.

Bu hastada en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lösemi
B) Hipofosfatazi
C) Tip I diyabet
D) Papillion-Lefevre
E) Down sendrom



120.Hertwig epitel kök kınının horizontal invajinasyon seviyesindeki başarısızlık nedeniyle belirgin uzamış pulpa odası, künt ve kısa kök ile karakterize dental anomali aşağıdakilerden hangisidir?
A) Dens invaginatus
B) Dileserasyon
C) Dens evaginatus
D) Füzyon
E) Taurodontizm


2014 eylül kimsenin elinde yok sanırım.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
cagkann
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Apr 04, 2016
Mesajlar: 3

MesajTarih: Prş Tem 28, 2016 9:51 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

2015 soruları elinde olan yok mu
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
rüyan genç
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt:
Mesajlar: 28

MesajTarih: Cmt Tem 30, 2016 3:46 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

p53geni yazmış:
Mail atan herkese gonderdim.gelmediyse maillerinizi bi daha gonderin isterseniz.buraya nasil koyacagim bilmiyorum.bilen arkadas varsa buraya konulsa daha iyi olur aslinda Smile


Arkadaşım banada yollar mısın.. [email protected]
Teşekkür ederim şimdiden
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Pendex
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jun 11, 2016
Mesajlar: 2

MesajTarih: Cmt Tem 30, 2016 5:21 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Arkadaşlar kimsenin elinde 2014 Eylül soruları yok mu acaba?
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
BeWithAllah
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jul 31, 2016
Mesajlar: 12

MesajTarih: Pts Ağu 01, 2016 3:16 am    Mesaj konusu: dus soruları Alıntıyla Cevap Gönder

bana da geldi ve yorumlardaki 3 emaile yolladım hala isteyen varsa emailini yazabilir, görürsem yollarım inş.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
nigdent
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jan 07, 2016
Mesajlar: 3

MesajTarih: Pts Ağu 01, 2016 6:12 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

sorular gelmiş. çook teşekkürler.

En son nigdent tarafından Sal Ağu 02, 2016 2:15 am tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
BeWithAllah
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jul 31, 2016
Mesajlar: 12

MesajTarih: Pts Ağu 01, 2016 6:30 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

yolladım, geldi mi

--2014 eylül için elimde sitelerden bulduğum, sadece şu iki link var

https://hizliresim.com/a/KnYLBx

http://www.dentdus.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1418#19331

inşaAllah faydasını görür herkes...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
cagkann
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Apr 04, 2016
Mesajlar: 3

MesajTarih: Pts Ağu 01, 2016 9:50 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Bana da yollayabilir misiniz
[email protected]
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
BeWithAllah
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jul 31, 2016
Mesajlar: 12

MesajTarih: Pts Ağu 01, 2016 10:06 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

yolladım
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
dentalhuman
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Aug 01, 2016
Mesajlar: 3

MesajTarih: Pts Ağu 01, 2016 10:11 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

çok teşekkürler arkadaşlar

En son dentalhuman tarafından Sal Ağu 02, 2016 12:12 am tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
BeWithAllah
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jul 31, 2016
Mesajlar: 12

MesajTarih: Pts Ağu 01, 2016 10:33 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

"emailini" mesaj atan herkese yolladım arkadaşlar
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
BeWithAllah
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jul 31, 2016
Mesajlar: 12

MesajTarih: Sal Ağu 02, 2016 5:46 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bir tek 2014 eylül'ün tamamı yok ya Sad

2013 eylül'ün de hatırlama usulü "soruları var ama cevapları yok" (bilinen bir kaç tane dışında).

<<<Bulan olursa bana da gönderirseniz çok sevinirim...<<<

(2013 eylül cevaplar,
2014 eylül soru ve cevaplar
lazım)


En son BeWithAllah tarafından Cmt Ağu 06, 2016 2:55 am tarihinde değiştirildi, toplam 1 kere değiştirildi
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
fatimaaa
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Aug 02, 2016
Mesajlar: 2

MesajTarih: Sal Ağu 02, 2016 7:40 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bana da gönderebilir misiniz? [email protected]
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Dtmrvkstrl
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Aug 03, 2016
Mesajlar: 5

MesajTarih: Çrş Ağu 03, 2016 6:09 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Bana da gönderebilirseniz çok sevinirim. [email protected]
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
BeWithAllah
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Jul 31, 2016
Mesajlar: 12

MesajTarih: Çrş Ağu 03, 2016 9:29 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Arkadaşlar tekrar tüm mesaj atanlara yolladım, mailinizi kontrol edin, ulaşmayan varsa tekrar mesajla söylesin ulaşmamış diye, görürsem atarım inş.

herkese iyi çalışmalar...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Dtmrvkstrl
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Aug 03, 2016
Mesajlar: 5

MesajTarih: Prş Ağu 04, 2016 1:21 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

BeWithAllah yazmış:
Arkadaşlar tekrar tüm mesaj atanlara yolladım, mailinizi kontrol edin, ulaşmayan varsa tekrar mesajla söylesin ulaşmamış diye, görürsem atarım inş.

herkese iyi çalışmalar...
çok teşekkürler elime ulaştı. Eksik olanları da bulan olursa burada paylaşalım herkes faydalansın Smile
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
tugcc
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Dec 30, 2014
Mesajlar: 9

MesajTarih: Cum Ağu 05, 2016 2:20 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Gelen kutusundaki bütün e-maillere gönderdim. Mesaj kutusunu boşalttım, ulaşmadıysa o yüzden ulaşmadı bana mesajlarınız. İsteyen varsa yine atabilir mesaj. Kolay gelsin.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
miketyson
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt: Feb 29, 2016
Mesajlar: 19

MesajTarih: Cum Ağu 05, 2016 8:42 am    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

[email protected] adresine de gönderir misiniz?
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    DentDUS Forum Forum Ana Sayfa -> 2016 DUS Tüm zamanlar GMT +10 Saat
Sayfaya git Önceki  1, 2, 3, 4  Sonraki
2. sayfa (Toplam 4 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
DENTDUS.COM © 2011 :: İlk ve tek DUS portalı :: Bu sitedeki dökümanlar ve yazılar, yazarlarına aittir. Sitedeki bilgiler izin alınmadan yayınlanamaz.
Site Kurucusu : Dr. Rıza ERÖKSÜZ Tasarım ve Programlama : Melik UÇAR